Hva er selen?
Vitaminer er molekyler sammensatt av et større eller mindre antall atomer forbundet med hverandre. Selen et grunnstoff, det vil si ett enkelt atom. I kjemiens verden er selen i familie med svovel og kan derfor erstatte svovelets plassering i mange proteinstoffer. Kost der selen har erstattet svovelets plass, såkalt organisk selen, er den type selen som tas best opp i kroppen.
Selen er et livsviktig mineral som har en avgjørende betydning for helsen vår. Det er en av de viktigste sporstoffene i antioksydantsystemet, altså i "rustbeskyttelsen", så det er viktig at vi får nok av det.
Selen finnes i alle kroppens celler og i hele kroppen finnes det til sammen fem til 15 milligram selen. Kroppens muskelmasse inneholder til sammen halvparten av kroppens selen.
Konsentrasjonen av selen er høyest i lever og nyrer. Om du inntar store mengder selen, lagres overskuddet særlig i lever og nyre.
Opptaket av selen er vanligvis mellom 50-100% av det vi får i oss, og påvirkes ikke av selennivåene våre. Det er derfor hvor mye vi får i oss som primært er av interesse for hvor mye vi tar opp.
Selen er et livsviktig mineral som har en avgjørende betydning for helsen vår. Det er en av de viktigste sporstoffene i antioksydantsystemet, altså i "rustbeskyttelsen", så det er viktig at vi får nok av det.
Selen finnes i alle kroppens celler og i hele kroppen finnes det til sammen fem til 15 milligram selen. Kroppens muskelmasse inneholder til sammen halvparten av kroppens selen.
Konsentrasjonen av selen er høyest i lever og nyrer. Om du inntar store mengder selen, lagres overskuddet særlig i lever og nyre.
Opptaket av selen er vanligvis mellom 50-100% av det vi får i oss, og påvirkes ikke av selennivåene våre. Det er derfor hvor mye vi får i oss som primært er av interesse for hvor mye vi tar opp.
Selen finnes det en del av i sjøvann, og sjømat er derav rikt på selen. Kjøtt, innmat og meieriprodukter er også gode kilder til selen, da dette tilsettes i dyrefor. Selen finnes også i peanøtter, hvitløk, ølgjær og solsikkefrø. Paranøtter er en god kilde til selen, og inneholder hele 250µg per 100g.
Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengde og tilgjengelighet av selen i jorden. Over 50 % av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.
* Som en del av et antioksidativ enzym, beskytter selen celler mot radikale oksygenforbindelser og dermed mot oksidativt stress.
* Sink bidrar også til normal immunsystemfunksjon
* Viktig for å regulere oksygenprosesser som det er involvert i aktivering av skjoldbruskkjertelhormoner.
Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengde og tilgjengelighet av selen i jorden. Over 50 % av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.
* Som en del av et antioksidativ enzym, beskytter selen celler mot radikale oksygenforbindelser og dermed mot oksidativt stress.
* Sink bidrar også til normal immunsystemfunksjon
* Viktig for å regulere oksygenprosesser som det er involvert i aktivering av skjoldbruskkjertelhormoner.