• Hjem
  • FitLine produkter
    • FitLine optimalsett >
      • Bruk av optimalsettet
    • Karbobalanse
    • Familie
    • Barn
    • Generasjon 50 +
    • Kollagen
    • Vektkontroll
    • D-drink
    • Trening
    • Young Care
  • Kvalitet
  • Næringsstoffer
    • Vitaminer >
      • A-Vitamin
      • D-vitamin
      • E-vitamin
      • K-vitamin
      • C-vitamin
      • B-vitaminer >
        • B1-vitamin
        • B2-vitamin
        • B3-vitamin
        • B5-vitamin
        • B6-vitamin
        • B7-vitamin
        • B9-vitamin
        • B12-vitamin
    • Mineraler >
      • Kalsium
      • Magnesium
      • Jern
      • Sink
      • Kobber
      • Krom
      • Selen
      • Mangan
  • Statens kostråd
  • FAQ
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakt oss
    • PM-International >
      • Veldedighet
Næring for alle
  • Hjem
  • FitLine produkter
    • FitLine optimalsett >
      • Bruk av optimalsettet
    • Karbobalanse
    • Familie
    • Barn
    • Generasjon 50 +
    • Kollagen
    • Vektkontroll
    • D-drink
    • Trening
    • Young Care
  • Kvalitet
  • Næringsstoffer
    • Vitaminer >
      • A-Vitamin
      • D-vitamin
      • E-vitamin
      • K-vitamin
      • C-vitamin
      • B-vitaminer >
        • B1-vitamin
        • B2-vitamin
        • B3-vitamin
        • B5-vitamin
        • B6-vitamin
        • B7-vitamin
        • B9-vitamin
        • B12-vitamin
    • Mineraler >
      • Kalsium
      • Magnesium
      • Jern
      • Sink
      • Kobber
      • Krom
      • Selen
      • Mangan
  • Statens kostråd
  • FAQ
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakt oss
    • PM-International >
      • Veldedighet

K-VITAMIN

HVA ER K-VITAMIN

Picture
K vitamin ble oppdaget av den danske forskeren Henrik Dam i 1934. Han oppdaget at kyllinger på sterilt for manglet en livsviktig koagulasjonsfaktor, vitamin K. For denne oppdagelsen fikk han nobelprisen i medisin i 1943. 

​Det naturlige K-vitaminet er fettløselig (lagres i kroppen i små mengder) og finnes i to former:
​- det vegetabilske fytomenadion (K1)
- det tarmbakteriedannede menakinon (K2)

Menadion (K3) er også navnet på en kunstig, vannløselig, syntetisk substans med vitamin K-lignende effekt. 

​Vitaminet er fettløslig, men lite lagres i kroppen (ca. en dagsdose), da det er høy omsetning. 

​Norge har ikke egne anbefalinger på hvor mye K vitamin man bør få i seg. En nordisk næringsanbefaling er 1 mikrogram pr kilo kroppsvekt. ​
Picture
Hva bruker kroppen K-vitamin til?
​
- Blodet kan ikke koagulere uten medvirkning av vitamin K. 
- Nødvendig for dannelsen av ben i kroppen og kalsium kan ikke bygges inn i skjelettet vårt uten hjelp av K1.


​Mange kalsiumprodukter er i dag tilsatt både vitamin D og vitamin K. Vitamin D øker opptaket av kalsium fra tarmen og vitamin K øker opptaket i selve bensubstansen. 

Kilder til K-vitamin

Alle kåltyper, spinat, brokkoli, persille, ost, gulrøtter, frukt, bær, sjampinjong, erter, salat, vegetabilske oljer, poteter, avocado, bladbete, asparges, margarin, kjøtt, fisk, melkeprodukter. Aller mest er det i de mørkeste grønne kåltypene ​
Picture
Kilder: forskning.no, Nye vitaminrevolusjonen, Flytlie (bok), Tidsskriftet.no (Den norske legeforening), pm-international.com

Informasjon på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
​​
Til nettbutikken
Uavhengige distributører av FitLine for PM-International
  • Hjem
  • FitLine produkter
    • FitLine optimalsett >
      • Bruk av optimalsettet
    • Karbobalanse
    • Familie
    • Barn
    • Generasjon 50 +
    • Kollagen
    • Vektkontroll
    • D-drink
    • Trening
    • Young Care
  • Kvalitet
  • Næringsstoffer
    • Vitaminer >
      • A-Vitamin
      • D-vitamin
      • E-vitamin
      • K-vitamin
      • C-vitamin
      • B-vitaminer >
        • B1-vitamin
        • B2-vitamin
        • B3-vitamin
        • B5-vitamin
        • B6-vitamin
        • B7-vitamin
        • B9-vitamin
        • B12-vitamin
    • Mineraler >
      • Kalsium
      • Magnesium
      • Jern
      • Sink
      • Kobber
      • Krom
      • Selen
      • Mangan
  • Statens kostråd
  • FAQ
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakt oss
    • PM-International >
      • Veldedighet