Hva er E-vitamin?
Vitamin E var det første vitaminet som ble oppdaget uten at det på forhånd var funnet en mangelsykdom hos mennesker.
E-vitamin er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E -virkning på kroppen. Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten. Denne formen brukes også hovedsakelig i kosttilskudd.
E-vitamin er fettløslig. Det lagres i kroppen og man trenger ikke daglig tilførsel.
Vitamin E tas oppi den del av tynntarmen som er nærmest magesekken (latin: jejunum). Normalt opptas kun ca 30 % av vitamin E vi spiser.
Anbefalt dagsdose for menn er 10 mg, kvinner 8 mg, gravide kvinner 10 mg, ammede kvinner 11 mg.
E vitamin fungerer i hovedsak som en antioksidant og hovedoppgaven er å beskytte flerutmettede fettsyrer. Disse fettsyrene finnes i cellemembraner og er veldig utsatt for oksidering. E vitamin inkorporeres i cellemembranene og beskytter de flerumettede fettsyrene mot denne oksideringen. Vitamin E og C, og muligens også coenzym Q10, samarbeider om denne oppgaven.
E-vitamin er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E -virkning på kroppen. Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten. Denne formen brukes også hovedsakelig i kosttilskudd.
E-vitamin er fettløslig. Det lagres i kroppen og man trenger ikke daglig tilførsel.
Vitamin E tas oppi den del av tynntarmen som er nærmest magesekken (latin: jejunum). Normalt opptas kun ca 30 % av vitamin E vi spiser.
Anbefalt dagsdose for menn er 10 mg, kvinner 8 mg, gravide kvinner 10 mg, ammede kvinner 11 mg.
E vitamin fungerer i hovedsak som en antioksidant og hovedoppgaven er å beskytte flerutmettede fettsyrer. Disse fettsyrene finnes i cellemembraner og er veldig utsatt for oksidering. E vitamin inkorporeres i cellemembranene og beskytter de flerumettede fettsyrene mot denne oksideringen. Vitamin E og C, og muligens også coenzym Q10, samarbeider om denne oppgaven.
Mennesket kan ikke danne enkelte av de flerumettede fettsyrene. Disse er essensielle for kroppen og er viktige bl.a. som byggesteiener i membranen som omgir alle kroppens celler. Vitamin E har en viktig funksjon her, da den beskytter fettsyrene mot nedbrytning. Antioksydanter forhindrer at fett harskner. Derfor tilsettes vitamin E i matvarer slik at fettet i maten ikke harskner. Vitaminet har altså en konserverende virkning på fettholdige matvarer. Når en spiser store mengder flerumettede fettsyrer, øker altså behovet for E vitamin.
Vitamin E beskytter vitamin A mot nedbrytning, og vitamin C kan "gjennopplive" effekten av vitamin E som allerede er brukt.
Mangel på E vitamin ses sjelden.
Vitamin E beskytter vitamin A mot nedbrytning, og vitamin C kan "gjennopplive" effekten av vitamin E som allerede er brukt.
Mangel på E vitamin ses sjelden.
Kilder til E-vitamin
Planteoljer, margarin, smør og fet fisk inneholder vanligvis store mengder vitamin e. Kornprodukter, spesielt hvetekim, nøtter, eggeplomme og tørket frukt inneholder også vitamin E.
Kilder: nettdoktor.no, friskogfunksjonell.no, pm-international.com
Informasjon på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Informasjon på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.