HVA ER C-VITAMIN?
Vitamin C er det vanlige navnet på askorbinsyre. Mens de fleste dyr danner C-vitamin selv, er mennesker en av få arter som ikke selv kan danne vitamin C. Det må derfor tilføres kroppen daglig. C-vitamin er vannløslig, og et evt overskudd blir skilt ut via urin.
Vitamin C tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken. Det samlede innholdet av vitamin C i kroppen under normale omstendigheter er ca 1,5 gram. Behovet for C vitamin øker ved fysisk stress.
Anbefalt daglig dose for voksne er 60 milligram, gravide 70 mg, ammende 90 mg, barn 30-50 mg (økende etter alder). Generelt kan man tåle opp til 4 gram C vitamin pr døgn. Spiser du 200 mg, opptas kun 4/5 av dette. Spiser du større mengder, nedsettes opptaket ytterligere.
Vitamin C tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken. Det samlede innholdet av vitamin C i kroppen under normale omstendigheter er ca 1,5 gram. Behovet for C vitamin øker ved fysisk stress.
Anbefalt daglig dose for voksne er 60 milligram, gravide 70 mg, ammende 90 mg, barn 30-50 mg (økende etter alder). Generelt kan man tåle opp til 4 gram C vitamin pr døgn. Spiser du 200 mg, opptas kun 4/5 av dette. Spiser du større mengder, nedsettes opptaket ytterligere.
- C vitamin er en sterk antioksydant som beskytter kroppen mot oksidativt stress.
- Vitaminet er nødvendig for fettsyremetabolismen (forbrenningen).
- Vitamin C øker inntak av jern og bidrar til normal funksjon av immunsystemet og nervesystemet (syntese og nevrotransmittere).
- Er nødvendig for kroppens immunforsvar
- Øker opptaket av vegetabilsk jern (fra grønnsaker ol.) inntil fire ganger, men ikke fra kjøtt og blodprodukter.
- Kollagen dannelse krever også vitamin C, bidrar til normal brusk og bein funksjon.
- Vitaminet er nødvendig for fettsyremetabolismen (forbrenningen).
- Vitamin C øker inntak av jern og bidrar til normal funksjon av immunsystemet og nervesystemet (syntese og nevrotransmittere).
- Er nødvendig for kroppens immunforsvar
- Øker opptaket av vegetabilsk jern (fra grønnsaker ol.) inntil fire ganger, men ikke fra kjøtt og blodprodukter.
- Kollagen dannelse krever også vitamin C, bidrar til normal brusk og bein funksjon.
Kilder til C-vitamin
C vitamin finnes spesielt i sitrusfrukter, men også i solbær, kålrot, poteter og andre bær, samt frukt og grønnsaker.
I Norge er det poteten som bidrar med mest C-vitamin. Kålrot er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.
C-vitamin brytes ned ved koking, lys, oksygen, røyking og varme.
I Norge er det poteten som bidrar med mest C-vitamin. Kålrot er også en viktig kilde. C-vitamin er også ofte tilsatt som konserveringsmiddel i kosten.
C-vitamin brytes ned ved koking, lys, oksygen, røyking og varme.
Kilder: nettdoktor.no, nel.no, snl.no, Flytlie
Innholdet på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Innholdet på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.