Hva er B6-vitamin?
B6 – vitamin er en av åtte B vitaminer og blir også kalt pyridoxin. B6 -vitamin er fellesbetegnelse for 3 kjemisk beslektede forbindelser: pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. Disse omdannes til hjelpeenzymer som deltar i omsetningen av proteinets bestanddeler (aminosyrer), fett og hjernesyrer (DNA).
B6 vitamin regnes som en av de 13 essensielle vitaminer kroppen trenger for å overleve.
B6 vitamin tas opp fra den delen av tarmen som starter nærmest magesekken. Dette er et følsomt vitamin og brytes lett ned. Lagres ikke i kroppen og må derfor tilføres via mat eller næringstilskudd.
Vitaminet kan brytes ned av konservering, steking, koking, alkohol og av hormonet østrogen.
- viktig i prosessen som bryter ned proteiner, sukker og salt (forbrenning)
- nødvendig for at nervesystemet skal fungere normalt
- danne og nedbryte aminosyrer for å danne energi
- brukes når en del aminosyrer omdannes til aminer, bl.a serotonin og dopamin som fungerer som viktige signalstoffer i hjernen.
- normal psykologisk funksjon
Anbefalt daglig dose: Menn 1.5 mg, kvinner 1.2 mg, gravide 1.4 mg ammende 1.5 mg.
B6 vitamin regnes som en av de 13 essensielle vitaminer kroppen trenger for å overleve.
B6 vitamin tas opp fra den delen av tarmen som starter nærmest magesekken. Dette er et følsomt vitamin og brytes lett ned. Lagres ikke i kroppen og må derfor tilføres via mat eller næringstilskudd.
Vitaminet kan brytes ned av konservering, steking, koking, alkohol og av hormonet østrogen.
- viktig i prosessen som bryter ned proteiner, sukker og salt (forbrenning)
- nødvendig for at nervesystemet skal fungere normalt
- danne og nedbryte aminosyrer for å danne energi
- brukes når en del aminosyrer omdannes til aminer, bl.a serotonin og dopamin som fungerer som viktige signalstoffer i hjernen.
- normal psykologisk funksjon
Anbefalt daglig dose: Menn 1.5 mg, kvinner 1.2 mg, gravide 1.4 mg ammende 1.5 mg.
Kilder til B6-vitamin
B6 vitamin finnes i de fleste vegetabilske og animalske matvarer. Kjøtt, fisk, lever, fjærkre, banan, nøtter, belgfrukter og kornprodukter er beste kildene til B6 vitamin.
B6 vitamin finnes i mat stort sett bundet til protein, og proteinrik mat inneholder generelt mye av vitaminet. Biotilgjengeligheten (hvor mye kroppen tar opp) fra animalske kilder er estimert til ca 10 % høyere enn fra vegetabilske kilder.
B6 vitamin finnes i mat stort sett bundet til protein, og proteinrik mat inneholder generelt mye av vitaminet. Biotilgjengeligheten (hvor mye kroppen tar opp) fra animalske kilder er estimert til ca 10 % høyere enn fra vegetabilske kilder.
Kilder: lommelegen.no, nettdoktor.no, B-vitaminmangel.no, Nye vitaminrevolusjonen av Flytlie (bok).
innhold på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
innhold på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.