Hva er B5-vitamin?
B5 – vitamin er et av åtte B vitaminer og kalles også pantotensyre. Navnet pantotensyre kommer fra det greske ordet panthos som betyr overalt (B5 vitamin finnes i de fleste matvarer). Pantotensyre og biotin (B7-vitamin) konkurrerer om den samme transportmekanismen i kroppen, og store doser av det ene vitaminet kan hemme opptaket av det andre. Behovet for B5 vitamin er basert på hvor mye kroppen skiller ut daglig.
- Produserer energi fra maten vi spiser
- Beskytter nervesystemet
- Produserer nervenes signalstoffer
- Viktig i forbrenning av fett
- Styrker konsentrasjons- og prestasjonsevne og hukommelse
- Produserer energi fra maten vi spiser
- Beskytter nervesystemet
- Produserer nervenes signalstoffer
- Viktig i forbrenning av fett
- Styrker konsentrasjons- og prestasjonsevne og hukommelse
Kilder til B5-vitamin
B5 - vitamin finnes i ølgjær, bananer, fisk, nøtter, svinelever, kjøtt, avocado, frukt, bær, grønnsaker, egg og melkeprodukter – altså i de fleste matvarer. Vitaminet er sensitivt mot varmebehandling og oppvarmet mat inneholder derfor mindre mengder av vitaminet.
Kilder: friskogfunksjonell.no, sund-forskning.dk, Nye vitaminrevolusjonen av Flytlie (bok)
Innholdet på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Innholdet på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.