Hva er B1-vitamin?
B1- vitamin er en av åtte B vitaminer og kalles også tiamin. Vitaminet er vannløslig. Vitaminet er viktig komponent i energiomsetningen, spesielt forbrenningen av glukose.
Dette var det første vitaminet som ble oppdaget og la derfor grunnlag for hele konseptet vitaminer. Vitaminet ble først oppdaget i Asia av den japanske vitenskapsmannen Umetaro Suzuki i 1910.
B1 – vitamin tas opp i tarmen og fraktes over portåren som frakter vitaminet til leveren. Fra leveren fraktes det videre til målcellene sammen med røde blodceller eller bundet til albumin.
Kroppen lagrer ikke B1 – vitamin, men i muskelceller i hjertet, leveren, nyrene og hjernen finnes det relativt høye konsentrasjoner.
B1 – vitamin er følsomt og kan brytes ned av for høy steketemperatur, alkohol og kaffe.
Behovet for tiamin henger sammen med energiinntaket, noe som er logisk i og med at vitaminet er sentralt i omsetningen av de andre næringsstoffene. Behovet øker derfor med et økt energiinntak.
Anbefalt daglig inntak: voksne 1 – 1,4 milligram (avhengig av kjønn og alder). Gravide og ammende skal ha henholdsvis 1,5 og 1,6 milligram. Forbrukerundersøkelser viser at gjennomsnittsinntaket av B1 – vitamin pr. person i Norge i dag ligger på 1,2 milligram.
Dette var det første vitaminet som ble oppdaget og la derfor grunnlag for hele konseptet vitaminer. Vitaminet ble først oppdaget i Asia av den japanske vitenskapsmannen Umetaro Suzuki i 1910.
B1 – vitamin tas opp i tarmen og fraktes over portåren som frakter vitaminet til leveren. Fra leveren fraktes det videre til målcellene sammen med røde blodceller eller bundet til albumin.
Kroppen lagrer ikke B1 – vitamin, men i muskelceller i hjertet, leveren, nyrene og hjernen finnes det relativt høye konsentrasjoner.
B1 – vitamin er følsomt og kan brytes ned av for høy steketemperatur, alkohol og kaffe.
Behovet for tiamin henger sammen med energiinntaket, noe som er logisk i og med at vitaminet er sentralt i omsetningen av de andre næringsstoffene. Behovet øker derfor med et økt energiinntak.
Anbefalt daglig inntak: voksne 1 – 1,4 milligram (avhengig av kjønn og alder). Gravide og ammende skal ha henholdsvis 1,5 og 1,6 milligram. Forbrukerundersøkelser viser at gjennomsnittsinntaket av B1 – vitamin pr. person i Norge i dag ligger på 1,2 milligram.
- Viktig i omsetningen (forbrenningen) av karbohydrater til druesukker (glukose). Når druesukker forbrennes i kroppen, dannes energi som er viktig for at bl.a. hjerte, hjerne og muskler skal fungere.
- Vitaminet for hjernen og nervesystemet
- Viktig antioksidant
- Bidrar til forebygging av svakhet og trøtthet/utmattelse
- Spiller en viktig rolle i funksjonen av hjernen og nervesystemet
- Vitaminet for hjernen og nervesystemet
- Viktig antioksidant
- Bidrar til forebygging av svakhet og trøtthet/utmattelse
- Spiller en viktig rolle i funksjonen av hjernen og nervesystemet
Kilder til B1-vitamin
Vitaminet finner man i de fleste matvarer fra dyreriket og i mange varer fra planteriket, særlig i grove kornprodukter, belgfrukter (eks erter og bønner) og i magert svinekjøtt.
I norsk kosthold er kornvarer, kjøtt, blod og innmat, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og poteter viktige kilder for tiamin. Finnes også i ølgjær, naturris, hvetekim, nøtter, havregryn og fisk.
Biotilgjengeligheten (hvor mye kroppen tar opp) er lav, dvs at kroppen bare tar opp en liten del av B1 – vitamin vi får i oss.
I norsk kosthold er kornvarer, kjøtt, blod og innmat, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og poteter viktige kilder for tiamin. Finnes også i ølgjær, naturris, hvetekim, nøtter, havregryn og fisk.
Biotilgjengeligheten (hvor mye kroppen tar opp) er lav, dvs at kroppen bare tar opp en liten del av B1 – vitamin vi får i oss.
Kilder: lommelegen.no, nettdoktor.no, nel.no, friskogfunksjonell.no, Den nye vitaminrevolusjonen Flytlie (bok).
Innhold på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Innhold på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.