Næring for alle
  • Hjem
    • OPTIMALSETT
    • ENERGI
    • SØVN
    • KICKSTART
    • BARN/FAMILIE >
      • Familie
    • KOLLAGEN
    • IMMUNFORSVAR
    • TRENING
    • BLODSUKKER
    • VEKTKONTROLL
    • HUDPLEIE
    • MER... >
      • Generasjon 50 +
      • D-drink
  • HVORFOR FITLINE?
    • Kvalitet
    • Statens kostråd
  • FAQ
  • PM-International
    • Veldedighet
  • Om oss
    • Kontakt oss

E-VITAMIN

Hva er E-vitamin?

Picture
Vitamin E var det første vitaminet som ble oppdaget uten at det på forhånd var funnet en mangelsykdom hos mennesker. 

E-vitamin er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E -virkning på kroppen. Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten. Denne formen brukes også hovedsakelig i kosttilskudd.

E-vitamin er fettløslig. Det lagres i kroppen og man trenger ikke daglig tilførsel.  

Vitamin E tas oppi den del av tynntarmen som er nærmest magesekken (latin: jejunum). Normalt opptas kun ca 30 % av vitamin E vi spiser.  

Anbefalt dagsdose for menn er 10 mg, kvinner 8 mg, gravide kvinner 10 mg, ammede kvinner 11 mg.

E vitamin fungerer i hovedsak som en antioksidant og hovedoppgaven er å beskytte flerutmettede fettsyrer. Disse fettsyrene finnes i cellemembraner og er veldig utsatt for oksidering. E vitamin inkorporeres i cellemembranene og beskytter de flerumettede fettsyrene mot denne oksideringen. Vitamin E og C, og muligens også coenzym Q10, samarbeider om denne oppgaven. 
Picture
Mennesket kan ikke danne enkelte av de flerumettede fettsyrene. Disse er essensielle for kroppen og er viktige bl.a. som byggesteiener i membranen som omgir alle kroppens celler. Vitamin E har en viktig funksjon her, da den beskytter fettsyrene mot nedbrytning. Antioksydanter forhindrer at fett harskner. Derfor tilsettes vitamin E i matvarer slik at fettet i maten ikke harskner. Vitaminet har altså en konserverende virkning på fettholdige matvarer. Når en spiser store mengder flerumettede fettsyrer, øker altså behovet for E vitamin.

​​Vitamin E beskytter vitamin A mot nedbrytning, og vitamin C kan "gjennopplive" effekten av vitamin E som allerede er brukt. 

Mangel på E vitamin ses sjelden. 
Picture

Kilder til E-vitamin

Planteoljer, margarin, smør og fet fisk inneholder vanligvis store mengder vitamin e. Kornprodukter, spesielt hvetekim, nøtter, eggeplomme og tørket frukt inneholder også vitamin E. 
Kilder: nettdoktor.no, friskogfunksjonell.no, pm-international.com

Informasjon på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell.
Kontakt
Til nettbutikken
Uavhengige distributører av FitLine for PM-International
  • Hjem
    • OPTIMALSETT
    • ENERGI
    • SØVN
    • KICKSTART
    • BARN/FAMILIE >
      • Familie
    • KOLLAGEN
    • IMMUNFORSVAR
    • TRENING
    • BLODSUKKER
    • VEKTKONTROLL
    • HUDPLEIE
    • MER... >
      • Generasjon 50 +
      • D-drink
  • HVORFOR FITLINE?
    • Kvalitet
    • Statens kostråd
  • FAQ
  • PM-International
    • Veldedighet
  • Om oss
    • Kontakt oss