Næring for alle
  • Hjem
    • OPTIMALSETT
    • ENERGI
    • SØVN
    • KICKSTART
    • BARN/FAMILIE >
      • Familie
    • KOLLAGEN
    • IMMUNFORSVAR
    • TRENING
    • BLODSUKKER
    • VEKTKONTROLL
    • HUDPLEIE
    • MER... >
      • Generasjon 50 +
      • D-drink
  • HVORFOR FITLINE?
    • Kvalitet
    • Statens kostråd
  • FAQ
  • PM-International
    • Veldedighet
  • Om oss
    • Kontakt oss

D-VITAMIN

Hva er D-vitamin?

Picture
D-vitamin er et fettløslig vitamin. Dette betyr at kroppen lagrer det i leveren. Man trenger derfor ikke daglig innførsel av D-vitamin. Vitaminet er det eneste kroppen kan danne selv ved hjelp av ultrafiolett lys (sol).

​I realiteten er ikke D-vitamin et vitamin. Vitamin D2 er produsert av planter og D3 vitamin er produsert fra kolesterolet i kroppen etter eksponering fra solen. Vitamin D blir omdannet til et hormon som inngår i nært samarbeid med skjoldbruksskjertelen

Etter 50 års alderen mister menn og kvinner i gjennomsnitt 0,5 – 1 % benmasse i året. 

Anbefalinger fra Helsedirektoratet: 10 mikrogram daglig for barn over 2 år og voksne. For eldre over 75 år er det anbefalt 20 mikrogram daglig.

Kostundersøkelser viser at de fleste nordmenn har et svært lavt inntak av D-vitamin, mellom 1 og 5 mikrogram pr dag. D-vitamin mangel er vanlig i Europa.
Picture
D-vitamin brytes ikke ned, som så mange andre vitaminer, av koking og steking. Derimot ødelegges det av lys og mineralsk olje.

Generelt er tilførselen av vitamin D dårlig over hele verden, selv om vitaminet har viktige funksjoner i kroppen. For danne vitamin d, er det nødvendig med sol,  og bruk av solbeskyttelsesfaktor reduserer produksjonen betydelig.

Vitamin D trenger vi til å regulere kalsium og fosfatmetabolisme, og mens den gjør det gir den et nødvendig bidrag til å opprettholde bein og tenner. Vitamin D er også avgjørende for et normalt immunsystem. Det er indikasjoner som tilsier at D vitamin også påvirker hjerte og blodårer og vitamin D er også kaldt «godt humør» vitaminet.
​​
Picture

Kilder til D-vitamin

Sollyset er vår største kilde til D-vitamin.
​Det finnes også i fet fisk (laks, ørret, makrell, kveite, sild og rødspette), rogn og fiskelever. Margarin, smør og ekstra lettmelk er tilsatt D-vitamin og er derfor en kilde.  ​
Kilde: nettdoktor.no, lommelegen.no, pm-international.no

Innhold på denne nettsiden er av generell karakter og erstatter ikke konsultasjon hos lege eller annet helsepersonell. 

Kontakt
Til nettbutikken
Uavhengige distributører av FitLine for PM-International
  • Hjem
    • OPTIMALSETT
    • ENERGI
    • SØVN
    • KICKSTART
    • BARN/FAMILIE >
      • Familie
    • KOLLAGEN
    • IMMUNFORSVAR
    • TRENING
    • BLODSUKKER
    • VEKTKONTROLL
    • HUDPLEIE
    • MER... >
      • Generasjon 50 +
      • D-drink
  • HVORFOR FITLINE?
    • Kvalitet
    • Statens kostråd
  • FAQ
  • PM-International
    • Veldedighet
  • Om oss
    • Kontakt oss